GEARVANA

subota, 27.12.2008.

Space Echo - video!

Današnji blog je u duhu blagdana specijalan - poklanjam vam video prezentaciju Bossovog Space Echa, elem, lažnog Space Echa. Trudio sam se održati video prezentaciju uz poveću edukativnu komponentu da pedalu približim i onima koji nemaju pojma što je to reverb ili delay.

No, umjesto puno riječi, ovoga puta video....tadaaaaaaa:


/film je snimila i smontirala Loli/

27.12.2008. u 18:39 • 5 KomentaraPrint#

petak, 05.12.2008.

Ebow

Dakle, gitaristi oduvijek koriste razne napravice da im gitara ne bi zvučala kao gitara. To je osobita vrsta podvojenosti, s jedne strane, mi gitaristi provedemo pola života tražeći gitaru koja zvuči baš onako kako želimo, a onda kad ju nađemo, potrošimo drugu polovicu života da napravimo da gitara ne zvuči ko gitara. Imamo pedale, talk box, guitar syntheve, sulude naprave poput moog freq boxa, ali među njima se poprilično istiće malena naprava koja je došla na svijet iste godine kad i ja i čiji je prvi kupac bio stanoviti Jerry Garcia Iz nevažnog benda Grateful Dead. Ta napravica zove se Ebow.



To je uređaj koji gitari daje beskonačni sustain. No nije baš tako jednostavno. Kao prvo, beskonačni sustain je samo na jednoj žici, drugo, kad uštekate tu napravu gitara distorzira kao sumanuta tako da vam nije potrebna nikakva pedala za distorziju. Ustvari, zvuk EHX Big Muffa sa maksimalno okrenutim sustain gumbom i zvuk ove napravice su otprilike isti, osim što kod Ebowa sustain traje vječno. Tj. ne baš vječno, ali barem dok traje baterija.



Dakle u grubo, Ebow je električno gudalo i možete pomoću njega dobiti zvuk violine na gitari, čak i zvuk violinskog arpeggia ili ona tehnika kad se bacaka gudalo po žicama a zove se spicatto. Osim na električnoj gitari, ova naprava radi i na akustičnoj, banju ili bilo čemu drugome sa metalnim žicama, ali kad nema magnetskog pickupa onda je zvuk puno blaži. Također se može koristiti i na basu ali uz određene kompromise.



Ebow se sastoji od dijela u koji se stavlja baterija, jednog switcha koji uključuje Ebow u jednom od dva moda i od stopala koje stavljamo na žice. Da bi ga bolje poravnali sa žicama imamo i dva žlijeba za susjedne žice tako da bude lakše svirati što pak znači da nije tako lako svirati gornju i donju e žicu jer se može osloniti samo s jedne strane. Također na basu su žice puno šire pa morate izmisliti neku novu tehniku, no nije nemoguće, npr. Lolli proizvodi neljudske urlike na basu pomoću te naprave. Na vašu sreću tu pjesmu trenutno ne izvodimo na koncertima.

Princip rada Ebowa je otprilike sljedeći, Ebow proizvodi oscilirajuće elektromagnetsko polje u kojem onda žica rezonira. Pogotovo se jako osjeti ako ga držimo neposredno iznad pickupa. Ima dva moda rada, jedan je kao normalni, a drugi je harmonički koji zvuči kao da svirate pinched harmonic. Taj drugi mod nije postojao na originalnom ebowu tako da se ovaj sad zove vrlo originalnim imenom Ebow plus.



Napravljen je od prilično mekane plastike i ako se uzme u obzir da je velik kao dvije 9v baterije lako je pretpostaviti da će prije ili kasnije pasti na pod i razbiti se. no mlao selotejpa uvijek spašava stvar i čini mi se da Ebow nije Ebow ako nije bar malo potrgan.

Zvuk Ebowa je bogat i lako se probija kroz mix, i iako ne zvuči kao violina nekako donosi taj karakter u pjesme u kojima se koristi. Najbolje zvuči utopljen u more reverba jer na suho stvarno grebe bubnjiće, što je ustavari isto osobina gudačih instrumenata.

I za kraj dvije snimke, gitara je Jaguar HH Special CIJ, uštekano direktno u Line6 POD II koji je setiran na Mesa Boogie Mark IIc clean kanal, niakakva distorzija nije korištena.

Na prvoj snimci imamo mali kvartet koji se sastoji od tri gitarska dijela i jednog dijela koji je odsviran na basu (bas je American Deluxe Jazz također uštekan u Line6). Ta će izvedba zasigurno okrenuti izvjesnog Albinonija par puta u grobu, dok na drugoj snimci imamo sirovi demo i par loše izvedenih tehnika kao šo su arpeggio i spicatto. U početku je zvuk totalno suh a onda na arpeggio dijelu dođe malo reverba. No ionako svi koriste taj Ebow samo za guditi duge note...

DEMO - Roll Over Albinoni

DEMO - Ciguli Miguli

I za kraj, tko nije nikad čuo kako bi to moglo zvučati u pjesmi neka posluša pjesmu grupe REM - Ebow the letter.

Možda Apple izda iBow.

05.12.2008. u 23:23 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

GEARVANA - It's when you've got all the gear and no gear needs

Linkovi

Artificial life

Musicthing



web analytics


View My Stats