GEARVANA

subota, 18.10.2008.

Fender Jaguar Special HH

Fender Jaguar je gitara s dugom poviješću. Još početkom šezdesetih Leo Fender je, osim Stratocastera i Telecastera, pokrenuo proizvodnju još dvije vrlo dugovječne gitare, a to su Jazzmaster i Jaguar.
Kroz godine je gitara doživjela razne preinake. U zadnje vrijeme je u proizvodnji američki Jaguar paprene cijene rađen po specifikacijama iz 1962, a osim njega postoji još i Jaguar Special. Prva verzija tog Speciala je baritone gitara dok je druga verzija Speciala gitara normalne duljine skale. Obje se proizvode samo u crnoj boji u Japanu.

Image and video hosting by TinyPic

Trenutno su se na tržištu pojavila još dva zanimljiva modela Jaguara iz Mexica, ali tek od sredine ove godine. Također, postoje i japanski Jaguari kojih se baš i ne može naći na evropskom tržištu, a malo su vjerniji originalu nego meksički.

Image and video hosting by TinyPic

Glava gitare ima prednjicu crne boje da paše uz tijelo gitare i moje omiljene vintage tunere. Vintage tuneri su oni u koje se žica ugura unutra i onda se zavrti oko čivije tako da žice nigdje ne vire i ne možete se nabosti ako uhvatite glavu gitare u ruku. Takvi su nekad bili tuneri na svim Fenderima, a onda su počeli raditi gitare s modernim tunerima koji su užasni, na kojima je teže promijeniti žicu i gdje se svako toliko uspijem napiknuti na onaj mali finclek što ostane viriti i još mi razdrapa gigbag. Smrt modernim tunerima, živjeli vintage tuneri.

Image and video hosting by TinyPic

Vrat gitare je nitro finish s rosewood fingerboardom i vintage (čitaj malim) pragovima. Nekad davno sam užasno volio ogromne pragove ko na željezničkoj pruzi i onda po njima prsti samo lete i vrludaju, ali danas mi to nekak ide na živce i podnosim samo vintage i medium jumbo pragove kakvi se najčešće nalaze na meksičkim Fenderima. No, osim pragova još je jedna stvar zanimljiva na tom vratu, a to je da je skala gitare 24'' što mi totalno odgovara jer su mi prsti kratki i onda mi je zgodan taj ortopedski osjećaj na gitari kad su mnogi hvatovi najednom lagani za uhvatiti. Naravno, ta skala nije najbolja za tanke žice pa sam stavio 11-ice.

Image and video hosting by TinyPic

Tijelo gitare je jedinstvenog Jaguar oblika koji je poznat po tome da ga nije lako strpati na gitarski stalak i zato mi svako toliko gitara padne na pod. Čovjek bi pomislio da će radi toga poprimiti relic obilježja, ali izgleda da je finishirana polyesterskim lakom koji je tvrd ko kamen i jedva je moguće malo izgrebati gitaru. Gitara je teška dozlaboga jer je puna metalnih pločica po tijelu i jer ima dva seta elektronike (što je obilježje Jaguara i Jazzmastera) i na kraju krajeva je ustvari poveći komad drveta.

Image and video hosting by TinyPic

Nema tremolo ručicu nego Gibson-like stop-tail, ali žice su ipak pomaknute dovoljno prema otraga da se može svirati iza bridgea i da se može izbaciti žica iz sedla ako dovoljno jako kopam po žicama. No tu pomažu 11-ice...

Pickupovi su dva humbuckera ukrašena metalnim poklopcima i jako se dobro uklapaju u izgled gitare. Ti su pickupi nekakva Fenderova izmišljotina imenom Dragster. Zvukovno su mi prilično ugodni, malo naginju basu u zvuku, ali imaju i popriličnu količinu visokih tonova koji su prepoznatljivi kod Fendera.

Elektronika je sklepana na prilično zanimljiv način. Dolje se nalaze tri prekidača: bridge on/off, neck on/off i strangle on/off.
Strangle je switch koji u sebi sadrži highpass filter koji skine malo bass frekvencija i može poslužiti u tu svrhu, a recimo kad ga uključim dok je upaljen Fuzz Factory onda FF poludi i zvuči kao da vam netko bušilicom para lubanju. Što se može uvijek upotrijebiti u pjesmi :). Prekidač iznad žica služi za prebacivanje gitare u drugi mod, takozvani rhytm. Kad se prebaci u taj mod, onda više ne radi nijedan prekidač s doljnje strane žica, niti volume i tone koji su s doljnje strane žica, nego rade volume i tone koji su ugrađeni u tijelo s gornje strane žica i upaljen je samo neck pickup. Također, na toj poziciji neck pickup daje mutniji ton. Taj feature mi je jako koristan jer onda mogu podesiti rhytm circuit tako da mi daje običan clean/overdrive zvuk na fuzzu, dok je lead circuit pojačan do kraja tako da fuzz na tom settingu bruji u svoj svojoj brutalnosti. Na taj način ne moram trčati do pedalboarda kad sviram da upalim distorziju, nego jednostavno prebacim switch s rhytm na lead circuit.

Jedina još zanimljivost kod gitare je da su knobovi napravljeni od uglačanog metala. Ne bih im baš dao pet za praktičnost jer inače jako volim knobove kao na jazz basu gdje se jasno vidi na koliko je setiran volume, dok na glatkom metalu ne mogu nikako vidjeti ugraviranu crticu kad sam pod stage osvjetljenjem.

Što se zvuka tiče, gitara ima pomalo drveni karakter, pickupi nisu prenabrijani i tonalno su uhu ugodni te nisu muljavi.
Cijena gitare je bila nekih 600 dolara preko bare gdje sam je i kupio iako sam došao kupiti Telecaster Deluxe '72. To je u nas jedva 3000 Kn, dok kod našeg Fendera ta ista gitara dođe 7000kn...

Na kraju, snimka vrijedi tisuću riječi.

Image and video hosting by TinyPic

Gitara je snimana direktno u pojačalo Mesa Boogie F30. Korišteni su i clean i drive kanal, a Shure SM57 je postavljen na mrežicu zvučnika off axis, pa u RME Fireface400 zvučnu karticu te u laptop s LogicPro studiom na sebi. U snimci sam dodao malo zvuka sobice jer mi je preparanoično zvučalo bez ikakvog reverba.

Image and video hosting by TinyPic

Ni na jednoj snimci nisam palio strangle switch jer to uglavnom ne koristim i ne radi neku razliku na normalnoj opremi.

Na prvoj snimci je clean gitara, isti riff snimljen prvo s bridge pickupom, zatim neck i zatim oba pickupa te na kraju pickup na rhytm poziciji.

DEMO - Clean

Na drugoj snimci je pojačalo na drive poziciji, a pickupi su svirani istim redoslijedom kao u prvom demou.

DEMO - Dirty

Na sljedećoj snimci je prangijanje iza bridgea.

DEMO - BehindBridge

Na zadnjoj snimci je mali folk solo na dirty kanalu.

DEMO - DirtyFolk

18.10.2008. u 16:57 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 08.10.2008.

Fender Mini Deluxe



Ovaj tjedan mi je moj život pojeo vrijeme za blog, a za vikend je moj bend Kimiko humanitarno pokušao doprinijeti da jedan drugi život bude spašen. No da ne bi mislili da samo besposleno sjedim, evo kratke, ali slatke recenzijice u formi priče:

Gitaristi se vole praviti važni. Štoviše, ako se ne znaš praviti važan - nisi pozer ili nemaš dobre naljepnice na gitari - slabe su ti šanse da budeš prihvaćen kao gitarist. Zato gitarist mora biti najglasniji na stageu i on kupuje 300W SUNN O))) pojačalo ne bi li ukazao na svoju važnost na stageu.



Ono što mnogi ne znaju je da su gitaristi već godinama balast i nepotrebni u bendovima, zapravo najbolji dijelovi pjesama su oni gdje ostanu bas i bubnjevi i pjevač pjeva, gitarist tada pije pivo, a publika ga podržava u tome jer se nada da je došao kraj njegovom prangijanju.

Dakle s obzirom da je gitarist prilično nevažna spodoba u muzici, postoji teorija da je i nevažno što gitarist svira, a pogotovo je nevažno kakvu opremu ima. Da bismo testirali tu teoriju, kreirao sam kratak backing track na basu kroz Frantone Lo Tone Classic Fuzz i SansAmp Bas Driver DI i pomoću XLN Audio Addictive drums plugina sam ubacio bubnjeve u pjesmu. Inspiriran grupom The Thermals koja pjeva nekakav college punk, a koji su rekli da su snimili dobar dio gitara na mali plastični Marshall, skinuo sam mali plastični Fender s prozora gdje ga imam za ukras i odlučio snimiti gitaru kroz to (pojačalo je snimano na Shure SM57).



I gle vraga, zbilja se može reći da nije važno kakvu imaš gitarsku opremu...donekle.

Snimka sadrži nekakav clean zvuk na početku, pa malo drive na kraju. Zaboravio sam dirati tone knob pa mi je drive ispao rižasto, no to sam malo popravio EQom.

Što se featurea tiče, pojačalce ima on/off knob, volume knob, drive knob, tone knob, ulaz za gitaru, izlaz za slušalice, mjesto za bateriju od 9V i ulaz za 9V adapter. I to je sve. Dimenzije su mu 14x11,5x6,3cm



Radi produkcijskih potreba svaku sam gitaru snimio dvaput tako da ju mogu malo raširiti po stereo polju i snimio sam još jedno gitarsko prcmoljenje na kraju kojem nisam editirao zvuk nikako jer što se solaža tiče, za njih pogotovo nije važno na što gitarist svira.

Oprema je osim navedene, kao i uvijek, Fireface 400 u MacBookPro, LogicStudio Pro, u miksu je stavljeno neki reverb na sve pomalo, i neki mastering preset da pjesma zvuči ko da je za radio...na clean gitari nije nikakav efekt, na driveanoj gitari je EQ cut na 9400Hz i 7.5 dB boosta na 200Hz

DEMO - Sirove gitare bez obrade

DEMO - Gitare "sproducirane"

DEMO - "Epic & "


08.10.2008. u 19:45 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Ožujak 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

GEARVANA - It's when you've got all the gear and no gear needs

Linkovi

Artificial life

Musicthing



web analytics


View My Stats