GEARVANA

četvrtak, 20.11.2008.

Moogerfooger MF 103 12-stage phaser

Prije puno puno godina u pedesetima, dr. Robert Moog je izumio jednu vrstu sintisajzera. To je bila naprava koja se sastojala od klavijature i hrpe modula koji su se svi mogli međusobno povezati kablovima i na taj način su se mogli stvoriti muzikalni i kontrolabilni zvukovi. Revolucionarno je bilo to što su svi moduli bili upravljani preko napona koje su mogli primati i slati putem tih kablova.
Student fizike i muzike (ili tako nekako) imenom Walter Carlos odlučio je pomoću te naprave snimiti Bachova djela odsvirana kompletno na tom sintisajzeru. Tako je nastala do dana današnjeg najprodavanija ploča elektronske glazbe imenom "Switched on Bach". Moguće je da je to i najprodavanija ploča klasične glazbe, ali štajaznam.
Walter se u međuvremenu odrekao svoje muškosti i sada se zove Wendy Carlos, a Moog je marljivo radio na svom izumu i tokom sedamdesetih je izašao s nekoliko krasnih sintisajzera među kojima posebno mjesto zauzima Minimoog, koji je poprilično doprinio slavi benda Kraftwerk koji je zauzvrat poprilično doprinio slavi imena Moog.
Dr. Robert je umro prošle ili pretprošle godine, ali kompanija Moog postoji i danas i proizvodi lude naprave za koje mi smrtnici uglavnom nemamo para.



Ovo što imam danas na reviewu je takozvani MF103 12-stage phaser. Kupljen je u New Yorku za cijenu mrvicu veću od one koju u nas u dućanu postiže obični boss PH3 phaser, u dućanu stričeka Rudyja Pense koji proizvodi lijepe gitare imenom Pensa. U skladu s gradom u kojem se nalazi moglo bi se reći da je on Guitar Nazi. (Za one koje nisu gledali Seinfelda, preporučam epizodu u kojoj se pojavljuje Soup Nazi).

Težina pedale je 1.5 kilogram. Ima drvene stranice i za trećinu je veća od ruskog small stonea. Switch je jedan od onih koji ne kliknu, ali izgleda kao da će trajati zauvijek, i jednog dana kad neki psihodeličar iz 41 stoljeća iskopa ovu pedalu, moće će uštekati svoj 2000 godina star vintage Squier i ovim phaserom dozvati svemirce da svrate na pašta šutu. Bez problema sa switchanjem.
Iznad switcha se nalazi lampica koja gori crveno dok je phaser ugašen i zeleno kad je upaljen. Iznad te lampice je ledica koja služi kao indikator brzine LFOa, a iznad nje je još jedna ledica koja označava input gain. Gain je popriličan tako da se može uštekati i gitara i razne line level naprave. Iznad te ledice je output level iliti na narodnom jeziku 'volume'. Iznad tog gumbića je drive koji ustvari predstavlja ulaznu glasnoću.
Nadalje na lijevoj strani kontrolnog panela imamo LFO (low frequency oscillator) koji ima gumbić za količinu, gumbić (ovo "gumbić" shvatite s zadrškom - ova pedala nije dizajnirana za Japance nego za treću smjenu rudnika u Kreki da može svojim lopatastim rukama lako i precizno podesiti štogod treba na pedali) za brzinu LFOa i sklopku za brzi i spori način rada gdje je spori od 0.1-2.5 Hz, a brzi od 1-250Hz. S desne strane nalazi se dio koji se zove phaser, a predstavlja komande filtera: imamo gumbić za centralnu frekvenciju, gumbić za rezonanciju i prekidač koji pali 6 stage ili 12 stage modus rada. 6 stage znači da imamo filter koji ima tri frekvencije koje potiskuje, dok 12 stage ima šest frekvencijeksih "rupa". Za one kojima je već zlo od filtera, frekvencija i oscilatora, sad ću objasniti kako to čudo radi:
Prvo se postave gumbiće "sweep" i "resonance" na neku poziciju. Upali se phaser, a gumbić se pomiče lijevo-desno rukom. To je tipični zvuk koji daje phaser, filter koji se pomiče lijevo-desno. E sad, umjesto da gumbić sweep pomičemo rukom, možemo to raditi elektronski jer imamo LFO na raspolaganju. Pomoću gumbića "rate" podešavamo brzinu kojom želimo da se filter pomiče, a gumbićem "amount" kažemo koliko želimo da se filter pomiče - gumbić lijevo znači "nimalo", a gumbić desno znači "puno".
Ono što ovaj phaser izdvaja od ostalih je to da se radi u luđački kvalitetnom zvuku što je Moogov zaštitni znak, a izdvaja ga i to što su kontrole toliko široko podesive da si svatko može naći prikladan phaser - na neki način on u sebi sadrži i MXR phase 90 i small stone i sve druge phasere čisto zbog velikog raspona kontrola. Tako da mogu slobodno ustvrditi da je ovo najbolji phaser za bas koji sam ikad čuo. Znam da ga je Lolli koristila u nekim bučnim dijelovima da se probije basom kroz mix i obično bi taj sweep bio tako moćan da sam imao osjećaj da će me pomesti sa stagea...



Ima još... Naime ovaj phaser nema samo in i out jack sa stražnje strane nego ima 9 ulaza! Utičnice su one plastične što mi se baš ne sviđa, ali djeluju čvrsto i robusno pa sam nekako utješen time. Postoje dakle audio in, audio out, aux out (to je invertirani signal prema van, opet zvuči kao phaser, ali više kao križanac waha i phasera), zatim je tu sweep in koji prosljeđuje audio u jedan od dva 6 stage phasera. Iskreno, ne da mi se ni isprobavti ni opisivati što to radi.
Tu je još LFO out što znači da bi ovaj phaser mogao poslužiti i kao modul u modularnom synthesizeru. Tu su također i četiri kontrolna ulaza na koja se može spojiti expression pedale tako da se sva četiri velika gumba mogu kontrolirati samo preko pedala, a povrh toga ti isti ulazi primaju i kontrolni napon, tako da se phaser može upravljati i iz nekakvog analognog sequencera. Uglavnom, cijela pedla je toliko neograničena da je malo bolesno uopće krenuti u ispobavanje svih mogućnosti.
Napajanje pedale je od 10 do 15 volti. S obzirom da adapteri od 9 volti proizvode ustvari 10 volti, onda možete uzeti bilo koji adapter od 9 volti. Naravno, kreteni su obrnuli polaritet tako da ne možete uzeti boss adapter nego morate rezati žice i lemiti ne biste li obrnuli polaritet. Na baterije ni ne pomišljajte jer baterije ipak ne daju 10 volti.



Na kraju evo par snimaka:

Prva snimka je gitara u phaser, LFO nije aktivan, uključen je 6 stage phaser, sweep gumbić je na maksimumu, zatim ga ručno okrenem na minimum, zatim uključim 12 stage phaser, i zatim ga ponovo vratim na maksimum.
DEMO - Range

Na drugoj snimci se čuje i automatski sweep pomoću
LFOa i malo besciljnog podešavanja raznih gumbića na phaseru. Distorzija je Fuzz Factory
DEMO - Mladen Psihodelić

Na trećoj snimci je bas gitara kroz Frantone Lo Tone Classic Fuzz u phaser.
DEMO - Bass

20.11.2008. u 22:01 • 1 KomentaraPrint#

subota, 08.11.2008.

Lo Fi Loop Junky

Danas predstavljam svoju najzabavniju pedalu. Ustvari je tu pedalu kupila Lolli sebi, ali sam joj ja onda, zao kakav jesam, oteo tu pedalu i sada je moja, samo mojaaa! Pedalu ne koristim samo za gitarističke potrebe nego i za stvaranje tekstura od bilo čega, kao što su bubnjevi i klavijature. Ime joj je lo-fi loop junky i proizvodi ju striček Zachary Vex.



Radi se o looperu, a na vama je da odlučite treba li vam ovakva pedala. Može spremiti samo jedan loop. Nema sound on sound. Snimak ne čuva dinamiku kojom je odsvirano, a frekvencija iznad koje nema odaziva je 2.6 kHz. Također ima i kratak pomak nakon odsvirane lajne tako da ju je nezgodno koristiti kao live looper (iako sam se ja do sada dobro izvježbao). Zvuk šumi, pun je aliasinga (pojava koja se događa kod diskretnog snimanja npr na filmsku traku u kojoj vidite da kotači na kaubosjkim diližansama idu unatrag, tj, u zvuku čuje frekvencije koje do sad nisu bile prisutne).
No ima i pluseva: radi se o analognom looperu, zvuk nikad nije isti, ima ugrađen vibrato za simulaciju zavijanja s ploče ili kazete, troši malo baterije, a direktna gitara koja ide preko te pedale dok ide i loop, prolazi kroz input stage koji je isti kao u Zvex super hard on pedali i zato daje kristalno čist i prezentan zvuk.

Pedala ima dva footswitcha, jedan prekidač i pet gumbića. Prvi gumb je volume, drugi je tone i on omogućava da se zvuk toliko zamuti da sve zvuči kao orgulje. Treći gumb je record level koji omogućava overdrive prilikom snimanja, a zadnja dva gumbića su depth i speed od vibrato efekta. Na vrhu je switch koji može protektirati memoriju da ne izgubite loop. Loop ostaje u memoriji čak i kad se izvadi baterija. Zvex kaže da vas mogu pokopati s tom pedalom i ako za 100 godina medicna izmisli uskrsnuće i iskopaju vas iz groba, možete slobodno nastaviti sa svirkom gdje ste stali jer je loop još uvijek unutra. Troši 2 mA struje kad je uštekana u bypassu i 12 mA kad ju uključite.

Ima dva footswitcha: lijevi pali i gasi loop, a desni pali i gasi snimanje. Moguće je početi snimati, za vrijeme snimanja stisnuti lijevi prekidač i kad se ugasi snimanje, loop će odmah krenuti. Tj. ne baš odmah nego uz djelić sekunde zakašnjenja, što tu pedalicu predstavlja kao prilično nezgodnu ako želite live raditi precizne loopove. Ali svakome tko kupi ovu pedalu, precizno bi trebalo biti zadnje na pameti :).

Pa dobro, uz tolika ograničenja, zašto bi netko htio tu skupu pedalu? Pa evo zašto ju ja imam. Daje lo fi zvuk...jednostavno fora zvuči, a k tome ima još i vibrato da zvuči kao iskrivljena gramofonska ploča. Meni je to super efekt. Drugo, nije toliki problem što kasni jer mogu snimiti riff u prvom ponavljanju, a uključiti loop tek nakon četvrtog ponavljanja. Osim toga, razni drone zvukovi izvrsno sjedaju u tu pedalu - npr. napravim prvo drone u delay pedali, zatim ga snimim u looper i oslobodim delay za daljnju live svirku dok me prati drone iz loopera, zatim zvukovi iz ebowa savršeno sjedaju u tu pedalicu, pa osim toga u studiju redovito obradim dio snimke u toj pedali da dodam malo prljavštine. Osim toga baš slatko šumi kad se uključi :) U današnjem svijetu svega digitalnog, fali nam šuma i zujanja, fala bogu da je tu Zvex...čovjek koji ne zna za suptilno.



Pedala je inače no brainer što je u usporedbi s ostalim looperima isto prednost, a šlampavci poput J. Mascisa ih redovito koriste i live jer se sva nepreciznost može nadoknaditi šarmom koji ova pedala dodaje zvuku. Također, dok god nosim starke na svirku, uspijevam paliti i gasiti pedalu bez nekog problema. Uglavnom, ako već imate looper, ova pedala mu neće oteti mjesto na pedalboardu, a ako imate lo fi-loop junky, vjerojatno ćete još uvijek htjeti i normalan looper.
Sve u svemu...luda mala pedala.

I za kraj, par snimaka da se čuje što je to lo-fi loop junky.

Na prvoj snimci je kratki pop riff na gitari uz upotrebu loop junkyja kao pratnje. Može se lijepo čuti kako malo zakasni kod pokretanja, a kasnije se čuje i kad ručno pojačam depth i speed na vibratu.
Na drugoj snimci je mala improvizacija koju uvijek mogu potegnuti ako recimo boca piva pogodi klavijaturistu u glavu, pa dok mu basistica šije ranu, pomoću lo-fi loop junkyja mogu improvizirati malu muzičku numeru. U muzičkoj numeri su još sudjelovali Ringtone kao lažni promjenljivi tremolo, Onerr flanger, malo overdrivea iz Fuzz Factoryja i Echo Park delay.
Na trećoj snimci je Zlobotić, provučen kroz lo fi loop junky i još malo obrađen u Logic Pro Audio programu.
Sve je snimljeno u Line 6 POD i kroz RME Fireface 400 karticu u laptop s Logic Pro Audio programom na Jaguar special HH.

DEMO - PopJunky

DEMO - ImproJunky

DEMO - ZloboJunky

08.11.2008. u 14:25 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 02.11.2008.

You Dirty Rat

Možda ste dosad primijetili da malo dulje vremena ne napisah blog. To ne znači da sam potonuo u zemlju nego da ne stignem snimati ove male gluposti. No ovaj put sam uspio iskopati zericu vremena za review još jednog malog simpatičnog komada opreme koji svojim imenom vrijeđa tebe koji čitaš :) .



You Dirty Rat je distorzija. Proizvodi je ProCo i dio je familije štakora tj. RATova. Zvuk ove pedale je još 3 dB kompresiraniji nego običan RAT i proizvođač ga opisuje kao stari pankerski zvuk koji je idealan za npr. Ramonese.
Istina, uzmete ovu pedalu i Bltzkrieg Bop zvuči ko da se prezivam Ramone. Sam raspon drivea ide od ponešto drivea do suludo glatkog drivea za super smooth solaže u pozadini...
Moj način sviranja s RATom je taj da ga pretežito koristim kao lagani overdrive s driveom ispod 9 o'clock gdje mi dodaje malo srednjih tako da gitara iskoči, ali ovaj RAT, zbog svoje kompresiranije prirode i nema baš takvu osobinu te mi ga se zbog toga ni ne da koristiti. No ono što je osobito i drukčije kod ovog RATa je to da, osim što mu slova svijetle u mraku(!) ima taj svoj germanijski clipping stage koji uvijek zvuči pomalo tepihasto i krznato i radi toga i daje tako ugodnu distorziju. Ta je pedala do sad bila bas distorzija koju je koristila moja basistica, ali nakon što je otkrila OVO, zaključila je da je RAT nepotreban. Pa sad čami na polici, i čeka jadnik da ga netko ukopča i snimi nešto s njim. Ali to se ne događa. I zato je štakor tužan i dogovorili smo se vlasnica i ja da bismo ga rado dali u novi dom u dobre ruke za novčanu naknadu.

Što se tiče izrade, pedala je vrhunska, napravljena je od dva komada nevjerojatno debelog željeza i mislim da je jednako dobro upotrebljiva kao hladno oružje kao i distorzija. Ima tri gumbića. Prvi je drive koji određuje koliko ima distorzije, drugi je filter, što je ustvari 6dB po oktavi filter čiji je najsvjetliji položaj na lijevoj strani, a najmutniji na desnoj. Na kraju imamo volume knob da se može odrediti glasnoća s uključenim efektom. Pedala je ergonomski savim u redu jer su male šanse da paljenjem i gašenjem pedale zapnemo za gumbiće, a jedini problem je kao i kod svih RATova taj što je prostor za bateriju mali pa za izmjenu baterije treba uložiti mrvicu više truda nego na Boss pedali. Također, napajanje je preko jacka kao za slušalice, a ne onog uobičajenog boss 9V priključka, ali koristi standardnih 9V napona.

Pedala ima neupitnu kvalitetu zvuka i bolesnu kvalitetu izrade s kojom do sad ne mogu usporediti nijednu pedalu osim MOOG, od koje je po kvaliteti izrade čak i bolja

I na kraju mali demo, jer čovjek može kenjat kolko god hoće o tome da daje zvuk mastan, dlakav i slično, ali treba sve to čut. Snimljeno je na gitari Fender Jaguar Special HH, u Line6 POD u simulaciju Mesa Boogie Mark II i u RME Firefice karticu u Logic Studio software. Prvih par sekundi je dry, a dalje su snimljena dva kanala, lijevo i desno i pod kraj ima i background solaža čisto da se čuje još poneki zvuk koji pedala može izvesti. Filter je bio skroz otvoren, a na ritam gitari je drive bio na pol 9 dok je za solo bio na 12. Enjoy!

DEMO - Zvučna njiva

02.11.2008. u 21:14 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Ožujak 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

GEARVANA - It's when you've got all the gear and no gear needs

Linkovi

Artificial life

Musicthing



web analytics


View My Stats